Aloitus

Uutisia

Rotumääritelmä

Koirien Esittely

Pentulaatikko

Galleria

Vieraskirja

Linkit

Videot


Mountain Top

Mirva Saarivuori
Kaentie 113 27230 Lappi, RAUMA
044-3211553
mirvasaarivuori@luukku.com

Pentutapaaminen 2017

Jo alkukesästä vietimme perinteistä pentutapaamista, jota leimasi suru, rakas Pennimme, pentujen äiti, oli menehtynyt.
Paikalla olivat kuitenkin Pennin äiti Milli-mummu ja Salli-täti. Neljästä pennusta paikalla olivat pojat: Kaapo, Onni ja Voitto. Myös Voiton isoveli, Pennin poika, Osku oli mukana.
Pentueen ainut tyttö, Hilla ei päässyt tulemaan ja lähetämmekin rakkaat terveiset Hillalle ja perheelleen.
Pojat olivat kovasti riehakkaalla tuulella ja mielellään juoksentelivat pitkin pihaamme. Vähän kokeiltiin sitäkin, kuka asioista määrää, mutta kasvattaja oli tylsä ja päätti, että edelleen hän on suurin Boss :D
Ohjelmassa oli jo perinteeksi tullut kani-agility Tiitun ja Vaniljan esittäminä. Siitä olikin sitten helppo hypätä itsekin harjoittelemaan agilityn saloja. Kaikki pennut oppivat nopeasti ja kivaa oli kaikilla.
Kasvattajana totesin, että kauniita ja sulavaliikkeisiä poikia oli Kimin ja Pennin pojista kehittynyt. Näyttelyainesta joka ikinen!
Kuulumisten ja herkkujen äärellä totesimme taas kerran, miten ihana ja reipas rotu cairnit ovat. Ja kun iltahepuli on selätetty, miten suloinen kerä syliin kaivautuu rapsutuksia anelemaan.
Kiitos teille kaikille ihanille, jotka tulitte viettämään kaunista kesäpäivää meille ja kiitos kun sain juuri teille olla välittämässä nämä pennut.

Pentutapaaminen 2015

Terrierimäisen iloista pentutapaamista vietettiin taas kerran kesällä 2015. Kyseessä olivat 2014 pennut Viuhti, Vili, Väinö ja Alma! Mukana menossa olivat tietysti myös äiti-Penni, Salli-täti ja Milli-mummu.
Isä-Kimi ei päässyt, mutta rakkaat terveiset menivät isukille kaikilta lapsosilta.

Totesin kasvattajana, että tässä pentueessa vanhempien luonteet tulivat mahdottoman hyvin esiin. Niin terhakoita terrierejä, mutta samalla erittäin kilttejä ja mielellään tottelevaisia lapsosia!

Innokkaina kaikki, niin koirat kuin isäntäväkikin osallistuivat kaikkeen, mitä kasvattaja oli heidän päänsä menoksi suunnitellut.

Ensin esiteltiin toisemme ja kerrottiin kuulumisia, mitä olikin mukavasti kertynyt vuoden aikana. Seuraavaksi päätettiin kokeilla agilityn alkeita ja jotta ketään ei jänistäisi kokeilla, saatiinkin ensin nähdä, miten Vanilja-pupu agilitystä suoriutuu. Hienosti pupunen näytti terriereille mallia ja kuten kuvasta (galleria; pentutapaaminen) näkyy, kaikki, niin koirat kuin ihmisetkin selvisivät opetustuokiosta ilman minkäänlaista innostusta metsästää vaikkapa pupupaistia. Hyvin siis pentuset tässäkin käyttäytyivät, vaikka varmasti monien viiksikarvoja väpätti lähteä jahtaamaan pupusta.

Niinpä sitten aika vierähti mukavasti hypellen, kierrellen, ja putkesta tupsahtaen, kuka milläkin tyylillä. Pääasia oli, että kaikilla oli hauskaa ja luulenpa, että jokaisella oli monta onnistumisen kokemusta!

Seuraavaksi juteltiin näyttelyissä käymisistä, jos jotakin vaikka kiinnostaisi. Käytiin läpi, mitä tarvikkeita tarvitaan ja miten näyttelyissä muuten toimitaan. Harjoiteltiin myös koiran esittämistä ja jokainen löysi siihenkin mukavan otteen.

Lopuksi vietettiin vielä hetki jutellen, syöden ja kahvia juoden.

Niin sekin päivä kului liian nopeasti mutta antoisasti. Oli mukava tavata kaikki yhdessä samalla kertaa ja selvästi sisarukset muistivat toisensa. Sisarellista nahinaa oli kaiken riehumisen ja ilonpidon myötä mukava seurata!

Kiitos kaikille osallistujille! Ilman teitä tätäkään päivää ei olisi saatu viettää!

26.7.2014
Ja niin on taas pentulaatikko tyhjentynyt ja lapsoset löytäneen uudet kotinsa.
Lämpimät terveiset Väinölle Lappiin, Viuhdille Tampereelle, Vilille ja Almalle Raumalle.


4.5.2014 Nuoripari;

Iloinen ja vilkas Penni (Mountain Top Three Eagles) sekä komea ja ihanaluonteinen
Kimi (Birselaw Ice Dreamer) saavat jälkikasvua touko-kesäkuun taitteessa.
Pentujen luovutus heinäkuun puolenvälin jälkeen.
Jos haluta varata pennun itsellesi, niin ota yhteyttä!

25.8.2012 PENTUTAPAAMINEN


Jo perinteeksi muodostuneeksi loppukesän tapahtumaksi tuli taas pentutapaaminen.Kaikki viisi tämän vuoden pentua, Pennin ensimmäiset, olivat innolla mukana. Viisikko nautti yhdessä riehumisesta pitkin pihaa, mutta rauhoittui myös agilityn alkeisiin sekä näyttelyharjoituksiin. Isä-Veetin ja äiti-Pennin lapsosten; Emman, Lissun, Nellin, Maxin ja Oskun lisäksi paikalla olivat tietysti Salli-täti, Milli-mummu, Hapsu-isoäiti sekä Nuudeli-mopsi. Paikalle pyrähtivät myös Vila-parsonrusselinterrieri ja Vattu-australianterrieri. Onko mitään upeampaa kuin 13 koiran lauma juoksemassa vapaana nauttien toisistaan ja vähän myös omenapuidenkin antimista :D Myös me ihmiset nautimme toisiimme tutustumisesta herkkujen äärellä, kuulumisia vaihdellen.

Kiitos kaikille osallistujille, ilman teitä tämäkään päivä ei olisi ollut niin onnistunut. Erityiskiitos Joonakselle kaikista niistä yli 1100 kuvasta, joita pitkin päivää meistä räpsit. Maistiaisia näistä kuvista saat galleriasta; pentutapaaminen ja Pennin pennut.

4.9.2011 Pentutapaaminen

Jälleen kerran saimme mukavan päivän pentutapaamisen merkeissä.

Vaikka tänä vuonna tapaamisessa olikin vain yksi pentue, niin sitä innokkaampi oli osallistujien joukko. Jokainen kokeili agilityn alkeita,
jopa joukkoomme kuuluva nelikuinen mopsi, Nuudeli.
Riemu oli suuri, kun lopulta uskalsi sukeltaa putkeen tai pääsi esteen yli. Paikalla olivat oman joukon ( Hapsu, Milli, Salli, Penni, Nuudeli) lisäksi iloiset veljekset Topi, Kille, Messi sekä isänsä Elmeri.
Elmeri olikin silminnähden ylpeä pojistaan ja haisteli heitä innoissaan.
Pojat riemuitsivat kaiken puuhailun keskellä kuitenkin ehkä kaikkein eniten juostessaan ja telmiessään vapaana pitkin pihoja. Ja kävivätpä pojat omin päin hevosiakin tervehtimässä, mikä joillekin ihmisille aiheutti ylimääräisiä sydämentykytyksiä :D
Onneksi hevosemme ovat niin ihmis-kuin koiraystävällisiäkin!

Kiitos kaikille osallistujille, ilman teitä päivä ei olisi onnistunut.
Joukolla lähetämme terveisiä Stellalle ja perheelleen, jotka eivät päässeet tulemaan mukaan.

30.7.2011 Näyttelyuutisia

Kesän aikana piipahdimme neljässä näyttelyssä, kahdessa Sallin kanssa ja neljässä Pennin.
Jokaisesta näyttelystä tuli kotiin viemisiksi molemmille koirille ERI, sekä Pennille lisäksi Porin kansainvälisestä näyttelystä VARASERT.

Pennin arvostelu Porin näyttelystä:
Tuomarina Andrew Brace

18 kuukautta vanha punabrindle, jolla loistava turkin laatu.
Rodulle tyypillinen feminiininen pää, oikeat kulmaukset, tasapainoinen kokonaisuus, liikkuu loistavalla tyylillä ja asenteella.
ERI NU1 PN3 VARASERT

 

10.2.2011


Millimme on astutettu 25.1. ihanaluonteisella hurmurilla
Elmerillä `Heathermoor Elessar`.
Pentujen syntymä on viikolla 12-13 ja luovutusaika on toukokuun loppupuolla.

 

29.8 2010 Pentutapaaminen

Elokuun viimeinen sunnuntai vietettiin taas pentutapaamisen merkeissä. Vaikka ilma oli sateinen, mieli oli iloinen ja koirat suorastaan pursuivat intoaan. Oli mukava nähdä, kuinka hyvin iso lauma cairneja tuli toimeen keskenään, niin aitauksessa, kuin hihnoissakin. Ja miten kaunis tuollainen iso lauma on yhdessä leikkiessään!
Paikalla oli 7 pentua, äidit Hapsu ja Milli sekä Salli-siskonen ja tietysti koko lauman kruunaamaton kuningas Erkki Korhonen.
Innokas ja aktiivinen joukko kokeili rohkeasti niin näyttelyjuttuja kuin agilitynkin alkeita. Mukavaa oli myös vaihtaa kuulumisia, mutustella herkkuja ja vähän tutustua trimmaamisenkin saloihin.

Oli taas mukava tavata teitä kaikkia paikalle päässeitä ja lähetämme joukolla terveiset Börjelle, Friidulle, Pepille, Sulolle, Dalille ja heidän henkilökunnalleen!

 

14.8 2010
Raision nättely

Tuomarina Rony Doedijns Alankomaista.
Salli ´Mountain Top Rose Pepper´kävi Raision näyttelyssä ja sai
ERIN sekä oli nuorten luokan toinen.

Tuomarin mielipiteet Sallista olivat:
Erittäin feminiininen narttu. Oikein hyvä tyyppi ja mittasuhteet.
Ihana feminiininen pää tummin silmin. Innokas ilme. Normaalit kulmaukset edessä ja takana. Hyvin kehittynyt runko. Erinomainen turkin laatu. Oikein hyvä rakenne ja väri.
Liikkeet voisivat olla kiinteämmät myös ylälinjasta. Kiva luonne ja esiintyminen.

 

4.4.2010

Pentulaatikot ovat taas kerran tyhjentyneet ja
lapset lähteneet maailmalle!

Kotiin jäi pikkuinen Penni Millin, Hapsun ja Sallin seuraksi.
Lämpimät terveiset Sulolle Porvooseen, Hilmalle ja Kertulle Turkuun, Veetille Loimaalle, Kaapolle Euraan, Börjelle Outokumpuun, Friidalle Klaukkalaan ja Pepille Helsinkiin.

 

2.8.2009

Elokuun kauniina sunnuntaina vietimme pentutapaamista,
johon osallistuikin taas kerran lähes kaikki pennut.
Koiria oli paikalla 14. Pentujen lisäksi paikalla olivat tietysti äidit; Milli ja Hapsu, sekä Elmeri-isä, Eppu-Nestori-veli ja Minttu.

Oli tosi mukava tavata ja vaihtaa kuulumisia. Tämä penturyhmä on tähänastisen historiamme aktiivisin ryhmä. Käytimmekin paljon aikaa kuulumisten vaihtoon ja vinkkien antamiseen toinen toisillemme. Monet olivat käyneet pentukursseja ja agilityäkin oli joku kokeillut.

Käytännössä harjoittelimme näyttelyssä vaadittavia asioita ja jotkut kokeilivat myös, miltä agilityn harrastaminen tuntuisi. Pennut tuntuivatkin tosi innokkailta oppimaan uutta. Mukavinta kuitenkin oli yhdessä olo, toisiimme tutustuminen ja herkkujen mutustelu.

Jälleen kerran; lämpimät kiitokset kaikille osallistujille ja rapsutusten kera lähteköön meiltä kaikilta terveiset Toivolle Ouluun.

 

24.10.2008
Astutettu sekä Milli, että Hapsu.

Millin sulhona toimi ihanaluonteinen tumma hurmuri Heathermoor Elessar "Elmeri".
Tästä yhdistelmästä odotetaan tummia pentuja.

Hapsun sulhaseksi valikoitui kaunis Keravalainen vaalea viikinki Orjantappuran Quasimodo "Jasu". Myös Jasu on luonteeltaan kiltti ja iloinen Cairnherra. Odotettavissa on hyvin vaaleita pentuja.

 

13.10.2008
Vilnan näyttelymatkan tuliaiset:

Pörri: Molempina päivinä Rop-juniori, joten hän sai kaksi juniorisertiä.

Lenny: Lennystä tuli Liettuan valio.
Lennyn äiti Hulda Dawill kennelistä tuli kansainväliseksi ja Liettuan valioksi.

Onnea Anna-Sofialle ja Maritan perheelle!

 

19.8.2008

"Koko meidän poppoo eli mie Hannamari, Sami ja borderterrieri Isku sekä cairnterrieri Sulo starttasimme innokkain ja odottavaisin mielin Oulunseudun terrieriyhdistyksen järjestämälle Terrileirille Utajärvelle. Olimme mukana ensimmäistä kertaa, kiitos vain vinkistä Iskun kasvattaja Lenalle. Leiripaikka oli ihana, tosi rauhallinen alue luonnonhelmassa. Perjantai- iltana kokeilimme ensimmäisen kerran Sulon kanssa LUT treenejä. Menin mukaan oikeastaan kokeilumielessä ja hämmästyin todella Sulon reagoinnista haistaessaan ja nähdessään ketun. Sulo syttyi heti voimakkaasti, yhtään arkailematta. Oli jännää seurata, miten oman koiran käytös muuttui riistan lähellä.Borderi Isku hieman epäröi perjantain sytyttelyssä, haukahtaen kuitenkin muutaman kerran. Kokeilimme myös Sulon kanssa VERI treenejä eli vesiriistan noutamista, sillä Sulo rakastaa uimista. Sulo noutikin variksen vedestä innokkaasti jättäen sen kylläkin rannalle tuomatta minulle, mutta hyvä suoritus sekin ensimmäiseksi kerraksi. Lauantaina olimme koirien kanssa mukana MEJÄ treeneissä eli harjoittelimme haavoittuneen hirvieläimen jäljestämistä. Ensin teimme jäljen metsään ja kaatona meillä oli poron sorkka. Sitten eikun koirat jäljestämään. Iskun jäljestys oli melko varmaa, eikä se juuri harhaillut. Kaadon se merkkasi hyvin nuolemalla sitä ja jäämällä makaamaan sen viereen. Sulokin jäljesti hyvin. Ensin se ei oikein ymmärtänyt, mistä on kyse, mutta sitten se lähti innokkaasti hajujen perään ja merkkasi kaadon erinomaisesti kierimällä sen päällä ja ottamalla sen suuhunsa! Lauantaina kokeiltiin vielä uudestaan LUT treenejä ja silloin Iskukin syttyi . Sulon syttyminen oli taas omaa luokkaansa ja se näytti rohkeasti ketulle kuka on pomo:) Me kyllä tykättiin leiristä ja ollaan kiitollisia, että oli tälläinen mahdollisuus. Saimme ihan uuden harrastuksen ja jatkamme ainakin LUT treeneissä käyntiä. Suosittelen muillekkin cairnin omistajille, menkää rohkeasti kokeilemaan. Cairn on monipuolinen koira ja toivottavasti muutkin innostuvat, sillä luolatreeneissä en ole cairneja nähnyt, vaikka niilläkin on oikeus luolakokeeseen. Terkkuja ja kiitokset Mirvalle upeasta koirasta sekä tietenkin myös Iskun kasvattajalle. Meidän perheen metsästysharrastus jatkuu, taisimme syttyä itsekin!" Terveisin Hannamari ja Sami.

 

9.8.2008
Tornion kansainvälinen näyttely:
Tuomarina Kurt Nilsson, Ruotsi.
Sulo:
Mountain Top Cinnamon Bun, PEK1, KP, ROP-pentu.
Myös Sulo oli ensi kertaa kehässä ja tuli Rotunsa parhaaksi pennuksi. Onnea myös Hanna-Marille hienosta suorituksesta.
Tuomarin arvostelu:
Miellyttävä pentu. Erinomainen pää ja ilme. Hyvä vartalolinja. Erinomaiset jalat ja tassut asettuvat oikeaan kulmaan. Pentumainen liikehdintä.

 

3.8.2008
Tämän kesän pentutapaaminen oli yleisömenestys. Koiria oli paikalla 13. Pentujen lisäksi paikalla olivat tietysti äidit sekä Lenny-isä ja Aada-täti.
Ilma oli sateinen, mutta se ei meitä reippaita haitannut. Osa kokeili Agility-alkeita, osa harjoitteli tulevia näyttelyitä varten ja trimmauksen saloihinkin piipahdettiin. Tärkeintä antia olivat kiva seura mukavien koiraihmisten parissa ja herkkujen mutustelu. Lämpimät kiitokset kaikille osallistujille sekä tuhannet halit Sulolle ja Heselle, jotka eivät päässeet paikalle.

 

27.7.2008
Porin kansainvälinen näyttely:
Tuomarina Seamus Oates, Irlanti

Nappi:
Mountain Top Chocolatebutton, PEK1, KP, ROP-pentu.
Millin tyttö Nappi oli ensiesiintymisellään Porissa ja palkittiin
rotunsa parhaana pentuna näin:
Huippulaatuinen pentu. Kasvanut todella hyvin. Kiva pieni pää.
Korvat hyvässä kohdassa. Leveä kallo. Tummat silmät. Hyvä purenta.
Kivan mittainen kaula. Hyvä suora etuosa. Kiva karkea turkki. Syvä rinta.
Selkälinja on suora. Takaosa kehittynyt hyvin. Todella vapaa liikkuminen.


Pörri:
Mountain Top Hilly Billy, PEK1, KP, VSP-pentu.
Hapsun pentu Pörri jo kokeneena kehäkettuna nautti selvästi voittojuhlastaan.

 

17.5.2008
Pentunäyttely Tampere:
Tuomarina Satu Stenroos.
Siinu:
Mountain Top Hilly Hope, PEK1, KP. PN-2
Viehättäväilmeinen narttu, jolla erinomaiset mittasuhteet.
Kauniit pienet korvat. Hyvä purenta. Hyvä kaula, selkä ja hännänkiinnitys.
Hieman pysty lapa, takaa hyvin kulmautunut. Hyvälaatuinen, kauniissa
näyttelykunnossa oleva turkki. Liikuu hyvin. Lupaava pentu.

Siinu asuu Ulvilassa isoäitinsä Huldan ja Anna-Sofian hellässä huomassa.

Pörri:
Mountain Top Hilly Billy, PEK1 KP. PU-2
Erinomaista tyyppiä ja kokoa. Tyypillinen ilme.
Hyvät pään mittasuhteet. Hyväasentoiset pienet korvat, kauniit tummat silmät.
Hyvä purenta. Hyvin kulmautunut edestä ja takaa. Hyvä luusto.
Hyvät suorat eturaajat. Hyvä kaula ja ylälinja.
Hyvänlaatuinen, karkea turkki kauniissa näyttelykunnossa.
Liikuu hyvin edestä ja takaa. Esiintyy ja esitetään hyvin.

Pörri-poika asuu Lapissa isänsä Lennyn ja Maritan perheen pikku kaivuri-ihmeenä.

 

10.5.2008
Lenny:
Oman kylän poika Lenny -Rocco's Collar Hubble Bubble- kävi Rauman näyttelyssä toukukuussa
ja sai kolmannen sertinsä, jonka johdosta hän on nyt Suomen muotovalio.
Lämpimät onnittelut Lennyn ja Maritan perheelle sekä kasvattajalle Anna-Sofia Holopaiselle
Dawill Cairn Terriers -kennelistä!
Lennyn ja Hapsun lapsoset Pörri ja Siinu kävivät myös ensiesiintymisellään Tampereella,
josta arvostelut yläpuolella.

 

4.3.2008
Niin ovat pentulaatikot taas tyhjentyneeet ja haikeat jäähyväiset
jätetty. Lämpimät terveiset Iitalle Vaasaan, Sulolle Tornioon,
Heselle Ylivieskaan, Abbylle Turkuun, Napille Euraan, Serrille
Eurajoelle, Siinulle Ulvilaan, Pörrille Lappiin ja hännänhuippuna,
mutta ei suinkaan vähäisimpänä Retulle Ylöjärvelle!

 

10.10.2007
Astutettu sekä Milli että Hapsu.
Millin partnerina oli komea Ruotsista Suomeen muuttanut punainen
uros Stenrösets Åbrodd `Rasa`.
Odotettavissa on siis rasamillejä pentuja!
Hapsun sulhona toimi ihanaluonteinen ja raameiltaan
komea Rocco's Collar Hubble Bubble `Lenny`.
Molemmat urokset ovat ahkerasti harrastaneet näyttelyissä käyntiä
ja ovatkin sertien onnellisia omistajia.
Galleriasta löydät lemmenparien kuvia.

 

5.8.2007
Vietettiin pentutapaamista iloisten jälleennäkemisten merkeissä.
Paikalle saapui puolet Hapsun kahden pentueen pennuista. Ilmat suosivat meitä,
joten voimme viettää hyvin aktiivisen päivän ulkona.
Päivän kuluessa vaihdettiin tietysti koirakuulumisia, syötiin herkkuja, uitiin, ratsastettiin,
sekä halukkaat saivat kokeilla, miltä agility tuntuisi harrastuksena.
Pienemmät pojat harjoittelivat lisäksi näyttelykävelyä vanhempien konkarien arvioivien silmien
alla.
Pentutapaamisesta löydät kuvia galleriasta.

Kiitos kaikille osallistujille mukavasta päivästä ja lämpimät terveiset niille perheille,
jotka ette päässeet tällä kertaa mukaan yhteensattumien vuoksi.

 

26.-27.5.2007
Parainen:
Tuomarina oli Tanya Ahlman-Stocmari.Millin arvostelu: Eri

Feminiininen, oikeat rungon mittasuhteet, hyvä ylälinja, erinomaiset pienet korvat,
oikeat pään mittasuhteet, hyvä runko ja raajaluusto. Oikea karvapeitteen laatu.
Liikkuu hyvin takaa, etuliikkeiden tulee vakiintua ajan myötä, hyvä luonne.

 

17.3.2007
Kokemäki:
Tuomarina oli Harto Stocmari. Millin arvostelu oli: Eri ja paras narttu 4.

Erittäin hyvä tyyppi. Oikeat mittasuhteet. Kaunis pää.
Hyvä purenta. Erinomainen runko. Rodunomaisesti kulmautunut. Hyvä karvan laatu.
Liikkuu vaivattomasti ja ryhdikkäästi.

 

31.1.2007
Pennut lähtivät uusiin koteihinsa viikkoa ennen joulua. Laatikosta löytyi
4 poikaa ja 1 tyttö. Lämpimät terveiset Eppu-Nestorille Launoisiin,
Urho Armakselle Turkuun, Tiuhtille Lappiin, Romeolle Vaasaan ja Fannille
Tampereelle. Pennut syntyivät 22.10.2006. Äiti on oma Hapsumme ja isä
komea uros Jeppe eli Ru'Cairns I'm Your Boogieman.

 

12.6.2006
Pälkäne:
Tuomarina oli Kirsi Sainio.
Hapsun arvostelu: Eri Paras narttu 3

Erittäin hyvän tyyppinen ja mittasuhteiltaan oikea, erittäin hyvä pää ja kaunis ilme.
Hyvä kaula, riittävän suorat eturaajat, hyvä runko. Erittäin hyvin kulmautunut taka-osa.
Kantaa häntäänsä erinomaisesti. Liikkuu tasapainoisesti sekä edestä että takaa.
Esiintyy terhakkaasti. Oikeanlaatuinen karva peite.

Millin arvostelu: Eri Paras narttu 2 Vara-Serti

Erittäin hyvä tyyppinen ja kokoinen juniori-narttu, jolla on kaunis pää ja ilme. Kaunis kaula, hyvä etuosa. Hyvä runko, joka on vielä kesken kehityksen. Erittäin hyvä takaosa, erinomainen häntä ja hännänkiinnitys. Erittäin hyvälaatuinen karvapeite. Liikkuu ja esiintyy erinomaisesti. Hyvä temperamentti.